Corona Virus Bilgilendirme

 

Finansal etkisi ve Problemlere Öneriler

 

VERGi BEYANI

  • Kişiler ve C Corplar için Vergi Beyanlarının Son Tarihi 15 Temmuz’a ertelendi.
  • COVID-19 nedeniyle, Federal Hükümet tarafından vergi bitiş tarihinin uzatılması konusunda talimat almıştır.
  • IRS, 15 Nisan’a kadar ödemek zorunda olan kişi ve şirketler için herhangi bir ceza veya faiz olmayacağını belirterek 15 Temmuz’a kadar izin verdiğini yayınladı. 6 aylik vergi uzatmalari icin son tarih yine Nisan 15.
  • California’da sirketi olanlar icin yillik franchise vergisi($800) Haziran 15 e uzatılmıştır.

 

BiREYLERE VE AiLELERE YAPILACAK DEVLET YARDIMI

Corona virüs Yardım ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Yasası şu an itibariyle toplam 301 milyar dolarlık nakit önlemi içeriyor.

Bu ödemelerin bireyler için 1.200 dolar, evli olanlar ve birlikte gelir vergisi dosyalayanlar için ise 2.400 dolar olması bekleniyor. Ayrıca, çocuk başına 500 dolar verilmesi planlanıyor.

Birey olarak 75.000 dolar ‘dan fazla, hane halkı reisi olarak 112.500 dolar veya evli ve birlikte başvuruda bulunuyor, 150.000 dolar’ dan fazla para kazanıyorsanız, bu yardımların miktarı azalıyor. Yukarıda ifade edilen eşikleri aşan her 100 dolar için çekler 5 $ düşürülecektir.

Henüz 2019 vergi iadesi yapmadıysanız, hükümet 2018 vergi bildiriminize göre yardımı yapacaktır.Hükümetin bunu en hızlı şekil de ulaştıracağı bekleniyor

Teşvik ödemesinin size teslim edilebilmesi için IRS ile adresinizin güncel olduğundan emin olmanız gerekir. 2018’den beri taşındıysanız, adres değişikliği formunu doldurmanızı önemle tavsiye ederiz. Formun bağlantısı burada: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f8822.pdf

USPS Adres degisikligi formu https://moversguide.usps.com/mgo/disclaimer?referral=MG82

 

İŞSİZLİK MAAŞI (UNEMPLOYMENT INSURANCE)

İşvereniniz COVID-19 nedeniyle çalışma saatlerinizi azalttıysa veya işlemleri kapattıysa, bir İşsizlik Sigortası (UI) talebi yapabilirsiniz. Uygun bireyler, haftada 40-450 dolar arasında değişen maas baglaniyor.

Cocuklarin okullarinin kapanmasindan ötürü evde çocuklara bakmakla yükümlu olan ebevenylerde bu haklardan faydalanabiliyor. Basvuru yapildiktan sonra EDD nin verecegi kararla yine maas baglanmasi olacaktir.

https://www.edd.ca.gov/Unemployment/Filing_a_Claim.htm

 

ENGELLi SiGORTASI (DISABILITY INSURANCE)

COVID-19’a (bir tıp uzmanı tarafından onaylanmış) sahip olduğunuz veya maruz kaldığınız için çalışamıyorsanız, bir Engelli Sigortası (DI) talebi yapabilirsiniz. DI, işle ilgili olmayan bir hastalık, yaralanma veya hamilelik nedeniyle tam veya kısmi ücret kaybı olan uygun işçilere kısa vadeli ödenek sağlar.Yardım tutarları, maaşlarının yaklaşık yüzde 60-70’i (gelire bağlı olarak) ve haftada 50-1300 dolar arasında değişiyor. https://www.edd.ca.gov/Disability/How_to_File_a_DI_Claim_in_SDI_Online.htm

 

KÜÇÜK İŞLETMELER VE KAR AMACI GÜTMEYEN KURUMLAR İÇİN FELAKET KREDİSİ

www.disasterloan.sba.gov

Buradan bulunduğunuz state ve şehiri seçerek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Süreçten etkilenen küçük işletmelere %3.75 faizle kredi verecekler.

Non-profit organizasyonlara %2.75 faizli $2 million ‘’a kadar kredi verecekler. Kredi geri ödemeleri uzun vadeli olacak, 30 yıla kadar. Süre her bir başvuru için ayrı ayrı değerlendirilecek.

Ayrıntılı sorular için 1-800-6592955 veya disastercustomerservice@sba.gov

 

NAKİT PARA VE BANKADA TUTULMASI GEREKEN MİKTAR

Mümkünse, evinizde tutabildiğimiz kadar nakit tutmaya çalışalım. Bankada paranız varsa, bu para devletler tarafından 250.000 $’a kadar garantilidir. Paranız eğer çoksa, ve bunu evinizde tutmak istemiyorsanız, mutlaka bu parayı 3-4 tane banka ya dağıtın. Böylece, bankaların karşılaşacağı finansal sıkıntıları dağıtmış olursunuz. Fakat, başta da belirttiğimiz gibi, mümkün olduğunca elinizin altında nakit bulundurmayı ihmal etmeyin. Mümkünse en azından 5000 $ gibi bir rakamı elinizin altında, evinizde tutun.

 

KREDİ KARTLARI

Elinizde bulunan bütün kredi kartlarını arayın ve limit artışı isteyin. Bazı kartlar limit artışı için kredi raporunuza bakmak isteyebilirler, bu noktada tercih size kalmıştir. Kredi raporunuza bakmadan limitlerinizi arttıracak olan kartları öncelikli olarak arayabilirsiniz.

Faizli olarak borçlu olduğunuz kartlar varsa, limit artışı istediğiniz kartlara %0 faiz borç transfer promosyonu olup olmadığını sorabilirsiniz. Eğer böyle bir promosyon varsa, faizli olan borçlarınızı bu sıfır faizli borç transfer promosyonu sunan karta transfer edebilirsiniz.

Kredi kartlarının ayrı bir promosyon kampanyası da faizsiz çek uygulamasıdır. Kredi kartlarınızı arayıp, faizsiz çek kampanyası olup olmadığını sorun. Eğer varsa, kredi kartınızın limitini bu çek vasıtasıyla banka hesabınıza nakit olarak aktarabiliyorsunuz. Kredi kartınızın olduğu bankada çek hesabınız da varsa, bu işlem daha hızlı oluyor.

Bir bankadan iki tane kredi kartınız varsa, bu kartlardaki limitleri birbirlerine transfer edebilirsiniz. Bütün bankalar bu işlemleri yapmasa da, ekseriyeti yapıyor. Kartlardan bir tanesi %0 faizli borç transfer promosyonu veya faizsiz çek promosyonu veriyorsa, bu sistemle promosyonlu kartın limitini artırarak promosyondan faydalanabileceğiniz rakamı artırmış oluyorsunuz.

Kredi kartları için basına yansıyan genel bir çalışma yok. Tamamen kartları ve bankaların kendilerinin sunacağı inisiyatifler var. Bunu da, arayıp öğrenerek netleştirebilir arkadaşlar.

Aşağıdaki linkte kredi kartları ile ilgili duyurular var ama hemen hepsinde de kişinin bankasını ve kredi kartı arkasındaki numarayı arayarak şahsi durumuna göre çözüm bulunması teşvik ediliyor. https://www.fool.com/the-ascent/credit-cards/ articles/coronavirus-credit-card-relief/

 

ACİL DURUM KREDİLERİ

Navy Federal Credit Union

Burası şu anda kredisi iyi olmasa bile, başvuran kişilere 5000 $ acil durum kredisi veriyor. Üye olmak için bir şekilde askeriye ile bağlantınızın veya iş yapacak olmanız gerekiyor. Hesabı açtıktan sonra telefonla bankaya ulaşıp bireysel acil durum kredi başvurusu yapmak istediğinizi bildiriyorsunuz. Bu kartlara %0 faizli borç transfer promosyonu var, ve bu banka transferler için bir ücret almıyor. Ama, ilk önce acil durum kredisi başvurusu yapmanızı tavsiye ederim, onaylanırsa hesabınıza nakit olarak yatırılıyor bu para. Sıkıntılı geçirdiğimiz bu dönemde, bu rakam can suyu olabilir.

Sams Club Business Credit

Bugüne kadar sams club’a üye olmayan firma sahipleri, kurumsal hesap açarak üye olabilirler. Üyelik işlemlerini internet üzerinden yapabilirler.

Daha sonra, sams club’a gidip orada müşteri hizmetleri ile görüşerek firma kredisi başvurusu yapmak istediğinizi bildirin. Orada kredi başvurunuzu alacaklar ve işlemleri başlatacaklar. Krediye firma üzerinden başvurduğunuz için işlemler tamamen firma vergi numarası üzerinden olacak. Burada önemli olan, firma kredi raporunuzun sağlam olması. Firma kredi raporunuz sağlamsa, size orada krediyi açacaklardır. Size ya dükkan kredisi yani store credit veya mastercart vereceklerdir. Dükkan kredisi verirlerse, bu krediyi sadece sams club’da kullanabilirsiniz. Bu olursa iyiye işarettir , Yani firmanız kredi bakımından uygun görülmüştür. Bir ay sonra tekrar gidip, mastercart başvurusu yapabilirsiniz. mastır kart alırsanız, bu krediyi mastır kart kabul eden her yerde kullanabilirsiniz.

 

BORC YAPILANDIRMA

Kredi kartlarına olan minimum ödemeler, yapılan yapılandırma ile daha düşük bir rakama düşürülüyor. Böylece, örnek verecek olursak ayda 1500 $ minimum ödeme yapan bir kişi, bu yapılandırma İle belki de 500 $ ödeme yapacak duruma gelebilir.

Yapılandırmaya koymuş olduğunuz bütün kredi kartları iptal oluyor. Bu kartları artık kullanma imkanınız ortadan kalkıyor.

Kredi skorunuz doğal olarak negatif yönde etkileniyor ve düşüyor.

Toplam borcunuz üzerinden bankalar ile anlaşma yaparak ortalama %50 civarında indirim alınıyor. Yine örnek verecek olursak, 50.000 dolarlık bir borç yapılan anlaşma neticesinde 25.000 $ civarlarında düşürülebilir ve bu düşünülen rakam da 18 aydan 48 aya kadar olan bir aylık ödeme planına bölünüyor.

Kredi kartlarını olan borçlar düşürüldüğünde 600 $’ın üzerindeki bütün indirimleri sene sonunda 1099 dediğimiz bir formla, Vergi beyannamemizde gelir olarak göstermeniz gerekiyor. Yine örnek verecek olursak, 50.000 dolarlık borcunuz 25.000 $’a düştüyse, sene sonunda vergi beyannamenizde Gelirlerinizi bu 25.000 $’ı da eklemeniz gerekecek.

 

ARABA SİGORTASI

Bu süre zarfında arabasını kullanmayacak olan varsa veya dışarı çıkış yasağından dolayı bir kaç arabadan sadece bir tanesi kullanılacaksa, kullanılmayacak arabaların Auto sigortasını storage (evin garajı manasına da geliyor) a kaldırıyoruz deyip sigortadan aylık bayağı bir indirim alıyorsunuz.

Eğer arabayı kullanmayacaksa kişi garaja park edip bu arabayı kullanmayacağını bildirdiğinde sigorta ücreti almıyor veya indirim yapıyor.

Araba sigortalarında aylık ücreti belirleyen faktörlerden bir tanesi yıllık kullanılan Mil miktarı. Arkadaşlar sigortaları arayıp, yıllık mil miktarını sorabilirler. Mesela yıllık 18.000 mil kayıtlıysa sigortada, bunu 12.000 mil veya daha düşük bir mil olarak belirtirlerse, aylık ödemeler düşüyor.

Ayrıca, Costco’nun araba sigortası var. İsteyenler, arayıp araba sigortasını buraya değiştirebilirler. Değiştirmeden önce fiyat alabilirler. Mesela, iki arabası olan bir kişi için her yıl 2400 $ yıllık sigorta ücreti verilirken, Costco’dan $1400 fiyat alinabilir.

 

İŞ BULMA İMKANLARI

Depo ve Marketler

Amazon – Delivery ve Warehouse
Costco
Walmart

Restoranlar & Yemek Dagitimi

Dominos Pizza
Postmates
DoorDash
Uber Eats
InstaCart
GrubHub

Online Egitim Sirketleri

● K12 ● Connections Academy ● Indeed ● OutSchool

Diger

● USPS ● 2020 CENSUS

 

KİRA ERTELEME TALEBİ ÖRNEGİ

 

To: ………. ………..
From: ………. ………..
Executive Director
Re: Postponing the Rent Payments
Date: 3/21/20

 

Greetings,
My name is ……… ………… and I’m the ………………………………… I hope this letter finds you well. I’m writing this letter to urgently discuss the possibility of postponing the upcoming rents payments for at least 5 months.
As we are all in this crisis together, I strongly believe that the postponement will significantly help us to compensate our overall costs until we are back at the office fully functioning but as you might know, we’ve shut down all our programs and services until further notice.
Normally, we were very excited for the upcoming month due to our annual fundraising programs and events however, Coronavirus Outbreak has dramatically changed the entire plan. Therefore your assistance is vital at this time. In the meantime, we are applying for Emergency Fund Programs such as ONEAZ Community Foundation which will be announced by May 1st, 2020.
We hope that we can find a solution that works out on your end as well. We are not willing to experience the worst case scenarios but we do believe a strong communication will help us get through this crisis and resume all our activities and programs which help us to sustain, improve and continue to provide community service in Chandler and Tucson.
Should you have any further questions, please reach me at my direct number “_

Kindly,

covid-19-turkish